Pages

Thursday, September 30, 2010

Combustion of acetylene (Pembakaran asetilena)

Update dari calcium carbide post,kan da janjikan nak tunjuk experiment dari pada calcium carbide.

Seperti  yang telah dimaklumkan,calcium carbide akan melepaskan gas asetilena apabila bertindak balas dengan air.Hari ini kita akan tengok bagaimana pembakaran gas asetilena.

Video experiment boleyh ditengok di sini:
http://www.youtube.com/watch?v=4dCAJ-P_U0U

Gas asetilena sangat mudah terbakar.Gas inilah yang terbakar apabila kita main meriam buluh.Sayang xde klip aku main meriam buluh.Tengoklah,kalau dapat pinjam meriam kawan lagi,aku akan buat video chemistry of acetylene cannon.

Pasni aku akan wat video pasal reaksi asetilena ngan klorin.tengah nak edit nieyh.
NANTIKANNYA DARIPADA KIMIA JAWI!

Penghargaan atas pinjamanmu

Nieyh aku nak berterima kasih sangat kat seorang kawan aku nieyh,nama nyer nur zafirah,blog nyer: http://zaffmartius.blogspot.com/

Kerana telah selalu bagi pinjam peraut pensel kat kelas ngan bagi aku lead pensel tekan.Hanya aku seorang je yang gamak guna pensel kayu,dah tue xde peraut lak,memang keje meminjam je la.

Dah tue dia je yang ade peraut kat dalam kelas tue,memang selalu ar aku pinjam,hahaha.

Peraut ngan lead pensel tekannyer:
X psal2 terkenal plak barang koe piah kat blog aku,heee~

ANYWAY,THANKS VERY MUCH FOR YOUR LENDINGS.......
REALLY APPRECIATE IT........


Wednesday, September 29, 2010

Mengenal Unsur & Sebatian

Unsur ialah bahan kimia tulen yang terdiri dari satu jenis atom yang sama.Atom ini boleh dikenali dengan nombor atomik dan susunan elektronnya.Unsur tidak boleh dihancurkan,dihuraikan.Ia tidak boleh ditukarkan kepada bahan yang lain kecuali dengan menggunakan kaedah yang istimewa.Ia terbahagi kepada beberapa kumpulan:

1.Logam alkali
2.Logam alkali bumi
3.Logam peralihan
4.Lantanid
5.Aktinid
6.Logam lemah
7.Metaloid
8.Bukan logam
9.Halogen
10.Gas nadir

Manakala sebatian pula merujuk kepada molekul yang terdiri daripada 2 atau lebih unsur yang berlainan yang terikat secara kimia.Ia boleh jadi seringkas seperti natrium klorida,mengandungi atom natrium dan klorin,dan boleh juga menjadi serumit biru alsian,mengandungi 56 atom karbon,68 atom hydrogen,16 atom nitrogen,4 atom sulfur,4 atom klorin dan 1 atom kumprum.Gambar molekul biru alsian:
Besar kan?hehehe....tetapi ini bukanlah molekul terbesar dalam kalangan bahan kimia......ade yang lagi besar.


Berbalik kepada cerita,untuk memahami sesebuah sebatian,anda perlu mengetahui sebatian itu terdiri daripada unsur apa (memahami unsur),memahami sifat-sifat sebatian itu sendiri (memahami sebatian) dan mengetahui bagaimana sesebuah sebatian itu dinamakan (IUPAC nomenclature).
Ini kerana sesetengah sebatian akan mengikut sifat2 unsur yang terkandung dalam mereka,sebagai contoh:Platinum adalah logam yang tidak reaktif,ia tidak akan larut dalam mana-mana asid kecuali aqua regia.Kebanyakan sebatian platinum senang terurai kepada logam platinum kerana sifatnya yang suka "menyendiri".Begitu juga dengan atom kalium,unsurnya sangat reaktif,jadi sebatiannya stabil kerana kekuatan penarikan ikatan kimianya (karbonat logam peralihan selalu terurai menjadi logam oksida atau logam dengan melepaskan karbon dioksida apabila dipanaskan,tetapi lain yang berlaku kepada kalium karbonat,ia stabil kepada haba).Tetapi harus diingatkan,sebatian boleh menjadi sangat lain sifatnya walaupun hanya satu atom berubah,contohnya:kalium nitrat,KNO3,ia selalu digunakan sebagai pengawet makanan, tetapi sedaranya kalium nitrit,KNO2,lebih beracun daripadanya.



Anda lihat jadual dibawah bagaimana?


Hanya huruf yang disusun dengan nombor didalam kotak kan?Tetapi untuk memahami jadual berkala ini,lihatlah ia seperti anda melihat gambar keluarga yang besar cukup dengan atuk,nenek dan cucu2 nya.......
Golongan logam alkali sebagai golongan panas baran (kerana tindak balasnya dengan air),golongan gas nadir menjadi saudara2 yang tidak banyak bercakap dan emo....hahaha.Dan golongan radioaktif sebagai mereka yang mempunyai kuasa psychic (kerana ia terurai kepada elemen yang lebih stabil dengan melepaskan tenaga gelombang alpha,beta atau gamma).

Dengan ini kita boleh memahami dengan lebih mendalam tetang unsur2 ini.Layanlah sesebuah unsur sebagai seseorang manusia,kita mempelajari sifat2nya sebagaimana kita mengenali seseorang itu,memahami perangainya........Selepas betul2 mengenali seseorang itu,baru kita boleh ramal macam mana sifat2 pasangan yang mereka suka.Seperti itu jugalah kita boleh memahami sebatian dengan lebih mendalam.

Selain dari itu,kita juga perlu memahami bagaimana sebatian itu dinamakan,dari nama kita boleh terbayang bagaimana komposisi sebatian itu serta sifat2 nya.
Sebagai contoh:kumpulan alkohol akan berakhir dengan suffix ol,seperti methanol,ethanol,tetradecanol,octadecanol.Mereka semua terdiri daripada kumpulan alkyl dan kumpulan 
-OH .Jikalau suffix sesebuah sebatian tidak organik itu "at" (ate),tentu ada molekul oksigen terikat bersama, contohnya:kalium sulfat,K2SO4, dengan kalium sulfid,K2S.Dari suffixnye kita leyh tau komposisinya.
Banyak lagi hal tentang nama sebatian ini untuk memahaminya,bolehlah cari sendiri,tak susah pon.

Lagi satu,kena rajin2 la baca pasal sesebuah sebatian untuk mengetahui sifat2nya,kerana dengan mengenali komposisinya,namanya tidak akan menunjukkan kesemua sifat2nya.......Ia cuma membantu kita memahami sebatian tu dengan lebih baik.

Monday, September 27, 2010

Silver nitrate/Perak nitrat

Meh kita citer sikit pasal Perak nitrat (Silver nitrate) nieyh,

Perak nitrat adalah sebuah sebatian yang mempunyai formula kimia AgNO3 .Sebatian ini selalu menjadi sebatian asas dalam membuat sebatian perak yang lain.Perak nitrat jauh lebih tahan kepada cahaya berbanding sebatian perak halida.Nama lamanya ialah kaustik luna.

Pada abad ke 13,Albertus Magnus menerangkan kebolehan asid nitrik memisahkan emas dan perak dengan cara melarutkan perak.

Perak nitrat dapat diperbuat dengan menindak balas logam perak dengan asid nitrik:

Ag + 2 HNO3AgNO3 + NO2 + H2O

Reaksi ini perlu dibuat di dalam kebuk wasap atau di luar kerana ia menghasilkan nitrogen dioksida yang beracun.

Larutan perak nitrat bertindak balas dengan logam kuprum membentuk kristal perak yang rapuh(tetapi boleh dicairkan untuk mendapatkan ketulan perak:

2 AgNO3 + Cu → Cu(NO3)2 + 2 Ag

Perak nitrat terurai apabila dipanaskan:

2 AgNO3 → 2 Ag + O2 + 2 NO2

Biasanya nitrat logam akan terurai kepada logam oksida,tetapi memandangkan tahap suhu  penguraian perak oksida lebih rendah daripada tahap suhu penguraian perak nitrat,
proses ini membentuk logam perak daripada membentuk perak oksida.

Perak nitrat digunakan untuk menguji kehadiran ion klorida,sebagai ejen anti-kuman,fotografi,
silver staining,dan ubat-ubatan.

Larutan perak nitrat boleh menggelapkan warna kulit buat sementara,sebelum warna tersebut terkopak dari kulit tanpa kesakitan.
Perak nitrat juga beracun dan menghakis:

http://www.youtube.com/watch?v=ofqW-1eBB4o


Maklumat tambahan:

1.Jisim molar:169.87 g mol
2.Ketumpatan:4.35 g/cm3
3.Tahap lebur:212 °C
4.Tahap didih:444 °C (terurai)
5.Rating NFPA 704:Flamability:0,Health:2,Reactivity:3,Special rating:pengoksida
Sebatian ini dikatakan sebatian termurah daripada sebatian perak yang laen,tapi aku beli perak nitrat 100g jenama bendosen je pown dah RM35..........

Pertukaran nama blog......

Hari ini aku mengambil keputusan untuk menukar nama blog aku dari "kimia melayu" kepada "kimia jawi".......
Ini adalah kerana,bila dipikirkan kembali,aku lebih berbangga dengan agamaku(islam) berbanding bangsaku(melayu).......setelah memilih beberapa nama blog,hati aku mencadangkan kimia islam,nama da cantek,dah perfect,tapi bila difikirkan bahawa pendekatan kimia kepada bangsa melayu masih lemah,aku perlu memberi keutamaan kepada bangsaku juga.

Jadi aku memilih nama kimia jawi,jawi disini merujuk kepada melayu yang juga seorang muslim.Kimia jawi juga merujuk kepada aku,menceritakan ilmu kimia daripada seorang budak lelaki melayu yang juga seorang muslim.........

Moga hajat kita tercapai,yaitu membawa kembali zaman kegemilangan islam melalui ilmu kimia dan mendekatkan ilmu kimia kepada bangsa melayu!

KIMIA ITU ILMU KU,
MELAYU ITU BANGSA KU,
ISLAM ITU AGAMA KU,
ALLAH ITU TUHAN KU!!!!

Sunday, September 26, 2010

Gas bunsen burner aku habis,time untuk tukar......

Ari Jumaat lepas,time malam sabtu,gas bunsen burner aku habis.......da ar habis time aku wat experiment psal acetylene(perkembangan experiment dari calcium carbide).........hish,ape leyh wat....bnde nak habis ye dak?


Part dye bila disassembled,terdiri dari tank 190g butane,gas valve ngan holder dye.....

Cakap pasal bunsen burner,yang nieyh jenis bunsen burner modern yang biasa.ade yang automatik......Teringat plak bunsen burner aku yang stail lama......ape-ape pown,aku beli bunsen burner nieyh dengan harga RM90,mahal tapi berbaloi.Maybe klau ade duit,ade rezeki ingat nak beli hotplate ngan heating mantel plak,leyh set temperature.......

Aku rancang nak beli tank butane kat kedai pakcik kat teluk intan tue minggu depan,leyh aku tulis kat blog nieyh pasal kedai tue kan?nnti kan nya,HAHAHAHA!

Saturday, September 25, 2010

Belerang atau black powder,story behind the energetic powder.......

Ok,sekarang aku nak tunaikan janji aku untuk cerita pasal belerang,seperti yang dijanjikan dalam post kabad/kabait the chemistry view.Belerang dalam bahasa melayu ade dua maksud,1.belerang yang leyh terbakar dgn cepat seperti di dalam mercun dan yang digunakan dalam arquebus atau 2.belerang yang berwarna kuning dan selalu digunakan sebagai pesticide dan menghalau ular(nama nyer yang lebih famous adalah sulphur).

Belerang yang kite nak cerita nieyh yang no 1,belerang terdiri dari 3 bahan asas:Potassium nitrate/kalium nitrat,arang kayu,sulfur.Belerang boleh digunakan tanpa sulfur,tetapi keupayaannya akan berkurangan.
Belerang dalam mercun berlainan mengikut jenis,belerang bunga api akan dicampurkan dengan serbuk besi,aluminium,magnalium,magnesium atau titanium.Manakala belerang yang ada di dalam mercun yang meletup memerlukan tahap deflagration yang tinggi,terdiri dari magnesium atau aluminium bersama dengan potassium perchlorate.Jenis ini lebih dikenali sebagai flash powder.

Belerang ini telah dicipta oleh pebagai suku kaum manusia,selalunyer kite refer kepada china kerana mencipta belerang,tetapi sebenarnya masyarakat arab,mongol,india dan eropah juga menemui belerang.
Ahli kimia senjata arab,Hassan Ar-rammah ialah orang pertama yang menceritakan cara membuat belerang,penulenan potassium nitrate dari abu kayu(potassium karbonat).Dia juga menceritakan 107 campuran belerang dan 22 daripadanya adalah untuk roket di dalam bukunya:al-Furusiyyah wa al-Manasib al-Harbiyya (The Book of Military Horsemanship and Ingenious War Devices).
Teringin rasanya nak baca buku nieyh.......

Video pembakaran belerang dari Yusoff:
http://www.youtube.com/watch?v=pOV4h-qkXBU

Persamaan kimia ketika belerang terbakar:

2 KNO3 + S + 3 CK2S + N2 + 3 CO2
Atau lebih tepat lagi,tetapi masih ringkas:

10 KNO3 + 3 S + 8 C → 2 K2CO3 + 3 K2SO4 + 6 CO2 + 5 N2
The burning of gunpowder does not take place as a single reaction, however, and the byproducts are not easily predicted. One study's results showed that it produced (in order of descending quantities): 55.91% solid products: potassium carbonate, potassium sulfate, potassium sulfide, sulfur, potassium nitrate, potassium thiocyanate, carbon, ammonium carbonate. 42.98% gaseous products: carbon dioxide, nitrogen, carbon monoxide, hydrogen sulfide, hydrogen, methane, 1.11% water.

Komposisi belerang nieyh telah distandardkan,komposisi standard:75g potassium nitrate,15g arang kayu,10g sulphur.Belerang jenis ini digunakan di dalam pyrotechnics sebagai cas pengangkat,belerang asas dan sebagai star.

Potassium nitrate boleh didapati sebagai baja,nama jenis baja nieyh nitrate of potash,selalunya ia di dalam keadaan yang tidak cukup ketulenannya,jadi ia perlu melalui proses menulenan.Selalu aku pakai otassium nitrate grade lab je,ade gak mencari grade baja,kerana ia jauh lebih murah (hampir 16 kali ganda!).

Gambar belerang terbakar (koleksi sendiri!):


Ok,kite sambung cerita nnti ek!

Maen mekap kat kelas!

Nie kisah hari selasa kat sekolah,kawan aku yang duduk kat depan aku (apiz) cakap kat aku yang dye ade jumpe beg mekap kat bawah meja.....Lepas tue otak setan datang la,hehehe:

Beg mekap + 4 budak lelaki nakal = dunia seni!

So,kitorg rancang nak mekap la spew2 kat kelas tue,mula la cari sasaran,cadangan sasaran pertama,Najmi,hahaha.....tapi dye x rela,dah tue time kitorang nak mekap dye time mr.Koo,bahaya seyh.

Lepas tue aku cari sasaran yang xleyh lari,habis lah korang,hehehe.....tapi sian,aku mekap jadi lawak ar muke diorang:


Comel kan yang no 2 tue,hahaha.......pastue aku boring lak asyik mekap bnde dlm buku,aku mekap ar orang plak,nak yau spe?orang itu adalah afiqah dan zafirah,hahaha piqah ade gak citer psal bnde nieyh kat blog dyer: http://fiqaslover.blogspot.com/2010/09/new-story-i-want-to-tell.html

Sayang xde gambar diorang kene mekap,pastue dgn mekap yang aku pakaikan tue lah diorang gi surau.......

Kepada empunya mekap yang malang tue,sye mintak maaflah ye.......nak wat camner,dah perangai macam nieyh,jadikanlah pengajaran ye,jangan tinggal barang mekap lagi......

Wednesday, September 22, 2010

Lori willy???!

Nak citer sket nieyh,ari nie,time aku nak balik sekolah (dlm kol 7 la gitu),aku ternampak something pelik......biasa la,bumi Sabak Bernam nie la segala bende pelik berlaku.....klau jalan yang nak gi ke taman pertama & taman serendah dari traffic light tue,klau korang bertuah la dpt lihat semuanye,korang leyh jumpa lembu,kambing,ayam,itik,tikus,anjing,helang,kucing,burung kenyalang,tupai,rusa,ular,burung hantu,keluang,kelawar..........bukan nak tipu but that's Sabak Bernam now........

Back to the main story,nak tau ape yang aku nampak?nieyh ha:

Gambar ape?nieyh gambar lori 1 tan tengah wat willy! x percaya?tengok betol2.......well,that is one of the weird things occur in Sabak Bernam.

Gambar yang laen:
Leyh nampak ngan jelas kan?

Penerangan:Lori tue tengah bawak lebihan batu-batu yang pecah time pembinaan bangunan baru kat pekan sabak nieyh.Pastu gerabak dye dah ke belakang siket (leyh tengok kat gambar pertama).Dah tue dye angkat plak gerabak tue,mane x terwilly lori tue.....

Gambar explanation:
Agaknyer lepas nie ape ye yang berlaku kat bumi sabak bernam nieyh???
Nenek style James Bond???   (0_0")

Tuesday, September 21, 2010

Kabad/Kabait the chemistry view!

First time kat blog nak citer psal kimia nieyh,huh.......so,here we go!

Ingat tak/pernah nampak kabad tak???alah,yang orang guna untuk matangkan buah tu.......tak ye pown kegunaannyer yang paling famous:bahan utama untuk meriam buluh (sekarang mcm2 meriam ade,meriam tong ridsect,meriam paip pvc,meriam palong simen,yang besi pown ade).Sebelum apa2,kabad bukan bahan dalam belerang mercun ek!diorang nieyh xde kaitan pown,kite akan cerita pasal belerang later!

Jenama kabad yang paling famous selalunyer cap nanas ngan cap pelita.Ade gak yang jenama laen,tapi dua nie la yang paling top......untuk kegunaan meriam sye recommendkan pakai cap pelita,KUAT NAK MAMPOS!!!! (^_*).Ini adalah berdasarkan pengalaman!Nie sye punye kabad,baru beli ari isnin,cap nanas,ingat nak beli cap pelita,tapi orang hardware tue kate nie je ade:

Baca leklok,cap nanas,ok?

Let's look the chemistry view,name sebenar kabad nie kalsium karbida(calcium carbide,tue pasal orang panggil kabad,diambil dari "carbide" tue la).Formula kimia:CaC2 ,bahan tulen berbentuk kristal tidak berwarna,tetapi kebanyakan sampel berbeza dari putih ke coklat,jadi yang kite beli dari hardware tue x la tulen sampai lab reagent grade,tetapi masih boleh digunakan untuk menghasilkan gas asetilena(acetylene).
Untuk jadikan kegunaan makmalku! :P
Penghasilan kalsium karbida ini adalah dengan cara mencampurkan kalsium oksida dan kok(arang batu) bersama di dalam relau arka elektrik pada suhu lebih kurang 2000°C.Reaksi kimia yang berlaku adalah seperti berikut:

CaO + 3 C → CaC2 + CO

Suhu setinggi itu pasti tidak tercapai oleh pembakaran biasa,jadi reaksi ini dijalankan di dalam relau arka elektrik dengan elektrod grafit.Hasil reaksi ini puratanya 80% kalsium karbida berdasarkan berat.Bahan asing yang ade dekat dalam produk reaksi itu kadangkala mengandungi phosphide,akan melepaskan fosfin(phosphine) jika dihidrolisis.Cara penghasilan kalsium karbida melalui proses relau arka elektrik ini ditemukan oleh  T. L Willson and H. Moissan pada tahun 1888 dan 1892.

Aplikasinya,kalsium karbida digunakan untuk menghasilkan asetilena.Gas asetilena ini dehasilkan dengan cara mencampurkan kalsium karbida bersama air,persamaan kimia adalah seperti berikut:

CaC2 + 2 H2O → C2H2 + Ca(OH)2


Reaksi ini telah ditemukan oleh  Friedrich W√∂hler.Dengan cara inilah gas asetilena dibuat secara industrial.Di China,gas asetilena dihasilkan dengan cara ini menjadi bahan mentah di dalam industri kimia,terutamanya dalam penghasilan polivinyl klorida.

Pada suhu tinggi,ia bertindak balas dengan nitrogen membentuk kalsium sianamida:

CaC2 + N2 → CaCN2 + C

Kalsium sianamida digunakan sebagai baja.

Dalam proses mematangkan buah,kalsium karbida menjadi sumber gas asetilena,dimana ia adalah ejen pematangan,sama seperti etilena(ethylene).Cuba korang bukak guni buah pisang muda ke,nangka ke cempedak ke,kadang2 jumpe adek kecil kita nieyh! (^_^)

Gas asetilena yang diceritakan sebentar tadi juga menjadi bahan bakar di dalam lampu kabad,malas sikit la nak cerita pasal lampu nieyh,pandai2 la cari ye!Nie gambarnye:

Maklumat tambahan kalsium karbida:
1.Jisim molar:64.099 g/mol
2.Ketumpatan:2.22 g/cm3
3.Tahap lebur:2160 °C
4.Tahap didih:2300 °C
5.Kelarutan dalam air:Mengurai
6.Rating NFPA 704:Flamabiliy:3,Health:3,Reactivity:2,Special:Non-compactible with water.

So,ape si usop nak wat dengan kabad-kabad yang dibelinye tue?hehehe.......nnti aku cerita ek!
Salam,bye!!!

Sunday, September 19, 2010

sticker untuk phone!

Malam tadi,abang aku bawak aku gi sungai besar,gi kedai henpon katenyer......kat sane aku gi kedai henpon name Imobile sports kat bandar baru.

Sampai je situ teros ar tanye sticker untuk phone pasalnyer sehari sebelum tue abang aku da beli satu......harganyer RM5 seunit.leyh than mahal gak ar....cube korg bayangkan,sticker kat henpon,giler buruk sial.tapi yang istimewa nyer sticker nieyh,jengjengjeng!hehehee.

so dipendekkan cerita aku pown beli satu,camni ha pattern nyer:


Ape yang spesel sgt psal sticker nie???hehehe,klau hang nak tau,klau kita telepon org ke,org telepon kite ke,maen msg2 ke,bnde tue akan ditukarkan kepada isyarat gelombang,bile sticker nie dpt kesan isyarat gelombang henpon (psal tue aku letak kat situ,aerial phone aku kat situ),sticker tue akan menyalakan lampu LED nyer.TADA!!!