Pages

Friday, December 23, 2011

Habis RM700.....

Minggu lepas saya pergi beli bahan kimia dan alatan kimia kat Progressive Scientific,habis RM700.
Beli apa dengan RM700?

 Ha,ni la barang-barangnya!


Kena beli banyak barang kaca time ni sebab nak cover balik apa yang dah pecah sepanjang tahun ni.Bukan tue je,nak kena beli reagent botol untuk sebatian dikromat sebab botol dia yang sekarang ni tak beberapa selamat.Apa-apa pun,antara bahan kimia yang dibeli ialah acetic acid,carbon disulphide,hydrogen peroxide,tin chloride,potassium dichromate,manganese dioxide.Kali ni rasanye bahan kimia yang paling mahal ialah tin chloride grade Analytical Reagent:RM 42.


Apa guna tin chloride nie?Tin(II) chloride ni saya guna untuk kesan kehadiran precious metal (emas,platinum,palladium dll) dalam larutan.Pastu saya juga ada mendapatkan Dichloromethane.Apa kegunaan Dichloromethane (DCM) ni?DCM digunakan untuk mengekstrak pelbagai jenis bahan organik kerana ia sendiri ialah pelarut organik.Saya guna DCM ni kebanyakannya untuk projek ektraksi minyak pati daripada bahan-bahan organik seperti bunga-bungaan,herba dan buah-buahan.

Saya juga ada membeli blowtorch,penunu yang boleh mencapai suhu 1750 darjah celcius (seperti apa yang dicakap oleh pengeluar).Penunu ini digunakan untuk mencairkan logam.Tapi tak test lagi keberkesanannya sebab belum sempat nak beli gas dia.

Tapi tersilap beli hos getah saiz 6mm la pulak,sepatutnya beli saiz 8mm.Haih,membazir je RM24 beli benda tu.Pastu saiz corong Buchner macam terlalu besar pula dengan balang buchner 250ml.Harap-harap la muat nanti,kalau tak......lagi satu masalah la jawabnya.

Ok,babai!~

2 comments:

Anonymous said...

salam tuan tanah...
nak tanya,kat kedai tu bole dapat tak bahan kimia yang digunakan untuk proses electroplating chrome...boleh bagi tak no tel kedai tu.....terima kasih tuan tanah..

Anonymous said...

salam tuan tanah...
nak tanya,kat kedai tu bole dapat tak bahan kimia yang digunakan untuk proses electroplating chrome...boleh bagi tak no tel kedai tu.....terima kasih tuan tanah..