Pages

Sunday, December 5, 2010

Order bahan kimia sudah sampai! (^_^)

Post ni sepatutnya dikeluarkan semalam,tapi atas sebab-sebab tertentu terpaksa dikeluarkan hari ini.
Semalam,hari sabtu saya pergi ke Batu Caves,ke syarikat Progressive scientific sdn bhd,nak beli barang-barang sains,hohoho!

Dengan itu juga hangus la RM630 hasil kutipan tahun ni (T_T):



Tak pe la,semua itu hak Allah..........

Sampai kat sana lama gak nak amik barang,pasal nak habiskan RM6** tue,mula2 tanya harga,lepas tue pilih,place order,tunggu,confirm barang,bayar dan ANGKAT!
hahaha!
Terlalu happy la da dapat barang-barang ni,da lama tunggu nak dapat..........

Ape yang saya beli?hmm,banyak gak,

Chemical:copper sulfate,zinc chloride,aluminum powder,potassium chlorate,ammonium chloride,ammonium nitrate,ammonium dichromate,potassium metal,sodium metal,iron oxide,calcium carbonate,glycerine,ethanol dan sodium silicate.

Barang hardware:Digital balance,round-bottomed flask 500ml,still head,vigreux collumn,liebig condenser,graham condenser,thermometer 360°C,testube rack 8 holes,testube 8 unit,rubber hose,cork,distillate reciever dan sep funnel 500ml.

                                                                              Banyak tak?haha!

Tapi bila dalam perjalanan balik ke sabak bernam baru teringat saya tak save duit untuk potassium nitrate, hampeh,tak dapat ar kowt dalam tempoh cuti sekolah ni...........
nak buat camner......

Apa-apa pown yang pasti minda kimia akan mula mengibaskan sayapnya,
melewati ke lembah yang tidak diketahui,
demi mencari ilmu pengetahuan,
yang masih menunggu untuk diketahui!

Assalamu'alaikum!

18 comments:

azhar said...

huhu..kau ni mmg minat betul pasal kimia...aku harap kau berjaya..

kuro96inlaila said...

Azhar:Yup!
Boleh diketegorikan gila kimia!haha! :D
Terima kasih!

zharith said...

salam. kat mana ye kedai di batu caves tu. boleh ke org biasa dtg beli atau perlukan pape lesen ke

daenix@gmail.com

kuro96inlaila said...

@zharith

cuba klik kat nama syarikat progressive scientific dalam post,link dalam tue ade peta ke kedai tersebut tak silap saya.Orang biasa pun boleh beli cuma kalau nak beli barang yang dalam ketegori poison chemical baru kena pakai lesen.

izzat said...

salam,boleh x tolong belikan kno3 and magnesium..sy x de lesen..mcm mne nk buat lesen ek..?

kuro96inlaila said...

@izzat

KNO3 dan magnesium boleh dibeli tanpa ada apa-apa lesen.Cara untuk buat lesen tu saya kurang pasti kerana saya pun belum ada lesen racun ni.

izzat said...

dkat progressive scientific ade jual potassium perchlorate and aluminium x..hehe..lgi satu mcm mne nk buat fuse ek..?

kuro96inlaila said...

@izzat

Potassium perchlorate saya dah tanya,tapi mereka cakap xde.

Kalau aluminium tu ade la.Yang dalam bentuk powder ade,course flake ade dan dalam bentuk granules.

Fuse ea?
Hm......

Bayu Berduri said...

tau tak area utara kat mne jual potassium nitrate ni..nk sikit je..dlm 100-200g..tlg2 urgent nk gne..

kuro96inlaila said...

@bayu

syarikat ni kat alor setar,Kedah:
http://aralatan.com/Home.html

Tapi saya tak tau la kalau mereka nak ke jual kat individu.

Harap membantu.

Azri Aziz said...

Tolong,mana nk dpt potassium nitrate,merata cari,x dpt la

sufian sanusi said...

Cari merata xjumpa.. bro baca kpmen atas tue.. die dah bgtau kat mana.. sy pun dah call company tersebut and die ada jual..

fawaz voka said...

Bro.. Hno3 kt mna ada jual area2 kedah.

Anonymous said...

Salam bro. Nak tanya kat progressive scientific tu ada yg dah ready stock tak? As in dia punya glassware.

zafirah jalaluddin said...

Salam..nak tye dkt mne nk cri suplier bahan kimia tu??

paan farhan said...

Salam nk Tanya cikit says minat juga tntang kimia ni bro kimia ni susah x then kalau saje 2 nk blajar die kna study apa2 saya minat tetapi x study film studies otak kiri kot ..lagi satu nk Tanya ammonia nitrate kena ada lesen jgak me ...saga da. Baca ammonia akan reaction dngan air then keluar kan gas ammonia

Anonymous said...

Hi, saya ada pottasium nitrate @ KNO3 & Sulphur. Berminat boleh whatsapp 0172092663. Thanks.

ASEM said...

Syarikat kami adalah pengeluar dan pembekal bahan kimia industri. Kami boleh bekalkan potassium nitrate. Sebarang pertanyaan boleh hubungi/whatsapp sy di 01123109971.